Květen 2008

Jefferson Airplane

19. května 2008 v 19:41
Jefferson Airplane

První vystoupení san franciské kapely hrající psychedelický rock se datuje 13. srpna 1965. Tehdy celé seskupení tvořili muzikanti Marty Balin (zpěv), Paul Kanter (vokály, rytmická kytara), Jorma Kaukonen (sólová kytara), Signe Anderson (zpěv). K sestavě pak o dvě měsíce pozdějc přibyli Jack Casady (baskytarista) a bubeník Skip Spence. Toho pak o rok na to vyměnil Spenser Dryden a v říjnu roku 1966 kapela přibrala vokalistku Grace Slick, která nahradila jazzmana a folkmana Signe Andersona. Ta měla prý kromě hudební vložky přilákat mužské pohledy a zvýšit tak popularitu bandu. Jak se později ukázalo, nejen v Jeffersonu ale i v hudbě obecně, byla nakonec velkým přínosem. Svého tvůrčího ducha projevila i v autorské skladbě White Rabbit, která pomohla celé éře acid rocku. Jako jedna z prvních žen v rocku svým postavením v opozici k popovým ženským hudebnicím také definitivně zbortila mýtus ženy v muzice jen jako sexsymbolu. Jefferson Airplane tedy byli kompletní a první ,,gig" hráli v únoru ´66 pro Billa Grahama na legendárním Fillmore Auditoriu v San Franciscu. Do celonárodního povědomí se však dostali až po Monterey International Pop Festivalu v roce 1967. Záznamy poutavých kousků se tak dostali nejen do povědomí diváků, ale i lidí ze showbiznisu. Airplane tak obdrželi pozvání i od samotného Eda Sullivana, pána, na jehož show neodřekli účast ani The Doors v čele s kontroverzním Jimem Morrisonem. Své kytary kromě běžných koncertů rozezvučili i na proslulém Woodstock festivalu, kde v sekci ,,early morning maniac" zahráli 10 skladeb včetně hitu Somebody To Love. Z festivalové šňůry se objevily také v Altmontu.
Projekty a variace kapely

Kapela ukončila své těžení nástupem roku 1972, s obměněným složením pak přežila renesanci jako Jefferson Starship (1974 - 1984), aby se pak opět mohla proměnit (nejen v názvu), tentokrátě pouze na Starship (1984 - 1989). Pro poslední rok znovuvzkřísila původní Jefferson Airplane za účelem tvorby alba. Samotní muzikanti pak šli každý vlastní cestou. Projekt Jefferson Airplane - The Next Generation vydává kompilace Live charakteru.
Diskografie Jefferson Airplane

Takes Off! (1966)

Surrealistic Pillow (1967)

After Bathing At Baxters (1967)

Crown Of Creation (1968)

Bless Its Pointed Little Head (1969)

Volunteers (1969)

The Worst Of Jefferson Airplane (1970)

Bark (1971)

Long John Silver (1972)

Thirty Seconds Over Winterland (1973)

2400 Fulton Street: An Anthology (1987)

Jefferson Airplane Loves You (1992)
Diskografie Jefferson Starship

Dragon Fly (1974)

Red Octopus (1975) Spitfire (1976)

Earth (1978)

Gold (1979) (kompilace)

Freedom at Point Zero (1979)

Modern Times (1981)

Winds of Change (1982)

Nuclear Furniture (1984)

Jefferson Starship at Their Best (1993) (kompilace)
Diskografie Starship

Knee Deep in the Hoopla (1985)

No Protection (1987)

Love Among the Cannibals (1989)

Greatest Hits (Ten Years and Change 1979-1991) (1991) (kompilace, která zahrnuje i skladby Jefferson Starship)

The Best of Starship (1993) (kompilace)
Diskografie Jefferson Starship - The New Generation

Deep Space/Virgin Sky (1995) (Live)

Miracles (1995) (Live)

Windows of Heaven (1999) Greatest Hits: Live at the Fillmore (1999) (Live)

Extended Versions (2000) (Live)

Across the Sea of Suns (2001) (Live)

Deeper Space/Extra Virgin Sky (2003) (Live)